Мајчиното млеко е безбедно дури и ако мајката е заразена со коронавирус. Не се пренесува на новороденче преку доење, се резултатите од истражувањето спроведено од експерти од Одделот за неонатологија на Универзитетот во Торино, објавени во стручното списание Frontiers in Pediatrics.

„Микробиолошките анализи покажаа дека коронавирусот не се пренесува од мајка на бебе преку доење, што е многу важно откритие“, рече професорот Дејвид Лембо, директор на Универзитетската лабораторија за молекуларна вирусологија на Одделот за клинички и биолошки науки, кој го водеше истражувањето.

Мајките позитивни на Ковид-19 се придржувале кон сите здравствени мерки – користеле маски за лице, одржувале хигиена на рацете и редовно ги дезинфицирале предметите што ги користеле. Ниту едно бебе не доби ковид-19.

„Резултатите се охрабрувачки и за мајките и за здравствените работници кои се грижат за здравјето на мајките и децата“, рече проф. Лембо.

Истражувањето ги поддржува препораките на СЗО кои, дури и со ограничени достапни информации досега и земајќи ги предвид сите придобивки од доењето врз имунолошкиот систем на детето, исто така им се советуваат на мајките позитивни на коронавирус, рече Енрико Бертино, координатор на истражувањето и директор на универзитетската неонатологија во болницата „Сант Ана“ во Торино.

Проф. Лембо истакна дека антивирусното дејство на мајчиното млеко се истражува на Универзитетот во Торино со години, додавајќи дека се откриени и некои од неговите нови активни состојки кои можат да го заштитат новороденчето од вирусни инфекции.

„Од оваа причина, освен во посебни случаи, доењето е важен извор на здравје за новороденчето и е исклучително важно за зајакнување на имунитетот на бебето“, заклучи Лембо.

извор: Makfax