Истражувањата на симптомите на коронавирусот укажуваат на тоа дека над 52% од пациентите во Велика Британија се опоравиле во период од 13 дена.

Пациентите кои имаа компликации поради коронавирусот, мораа да бидат префрлени на интензивна нега. Некои поминаа неколку недели во својот дом пред да бидат пренесени во болница.

Со оглед на тоа што вирусот е нов и допрва треба да се анализира, експертите велат дека ова е само почеток на запознавање на Ковид-19 и неговите последици на долг рок. Владата на Велика Британија започна студија за долгорочните последици од вирусот – во случај на хоспитализирани пациенти. Оние кои останале во своите домови и биле лекувани дома, сепак ќе бидат дел од истражувањето.

Пациентите сè уште имаат слични симптоми – главоболка, кашлица, губење на чувството за мирис и вкус, делириум, болка и црвено грло, треска и болка во градите. Во некои случаи, симптомите се појавуваат и исчезнуваат брзо, а во некои тие минуваат многу бавно.

Студија во Холандија покажа дека девет лица, по тримесечна инфекција, почувствувале симптоми што ги спречувале да вршат дневни активности.

Една мала студија спроведена на пациенти кои биле тестирани позитивни за Ковид-19 покажале невролошки и невропсихијатриски проблеми. Од 43 анализирани пациенти, 10 имале делириум и психоза, 12 акутно воспаление и оток на мозокот.

Извештајот на пациенти од САД посочува дека тие резултирале со – проблеми со концентрација, губење на меморија, несвестица, проблеми со центарот за баланс, несоница и ментална магла.

Еден од најчестите проблеми е срцевите проблеми по инфекцијата со Ковид-19. Иако научниците велат дека последиците биле различни, има забележителни аномалии во белите дробови, како и голем број на пациенти со згрутчување на крвта. Експертите посочуваат дека е многу важно луѓето да носат маски на јавни места и да избегнуваат да се заразат на кој било можен начин.