Исидора Станковиќ, српски научник од Ниш, докторант по биомедицински науки, која моментално работи на американската „Медицина Вејл Корнел“ во Њујорк, ја објави својата анализа за вакцината Фајзер.

Медицина „Вил Корнел“ е организација која се занимава со научни истражувања и најновите иновации во лекувањето и превенцијата на пациентите со бројни болести, а Исидора, која во моментов е вработена таму, детално го анализира составот на вакцината развиена од „Фајзер“ и „Бионтек“

– Одлучив да ја искористам мојата диплома за биохемија и да дознаам што навистина има во на Фајзер РНК вакцината. Не дозволувајте да ве лажат, прочитајте до крај!

• BNT162b2 mRNA – модифициран РНК спајк (S) на коронавирус протеинот, овде под називот BNT162b2.

• Полиетилен гликол (ПЕГ) – молекула која се наоѓа во планина од природни производи и милијарда лекови. Исто така се користи во лаксативи или, на пример, за омекнување на сладоледот. Тука е во групата масти. 

• ALC-0315 = (4-хидроксибутил) азанедил) бис (хексан-6,1-дил) бис (2-хексилдеканоат); ALC-0159 = 2 – [[(полиетилен гликол) -2000] -N, N-дитетрадецилацетамид; Холестерол 1,2-дистариол-sn-глицеро-3-фосфохолин. Овие се масти. Тие прават липиден меур околу молекулите на РНК и со тоа го штитат од деградација.

• Калциум хлорид, калциум дихидроген фосфат, натриум хлорид, динатриум хидроген фосфат дихидрат. ОВИЕ СЕ СОЛИ. Тие ја прават поволна концентрацијата на јони во меурот.

• сукроза – шеќер. Тоа го прави истото што и солите. Ако концентрацијата на шеќер и соли не е оптимална, РНК лесно се распаѓа.

• Дихидроген моноксид – ВОДА. Растворувач

Пораката на приказната: Не е сè што звучи „опасно“ затоа што избегавме од часовите по хемија е навистина опасно.

Порака на приказната 2: Оваа вакцина е толку природна и органска што од неа можете да ја направите тортата на баба.