Во периодот од 12 до 18 октомври инспекциските служби извршиле вкупно 2.183 контроли, информираше на прес-конференција претседателката на Инспекцискиот совет Магдалена Филиповска Грашковска.

Таа соопшти дека инспекторите од Државниот пазарен инспекторат извршиле 1180 контроли, од кои 538 се инспекциски надзори спроведени согласно материјалните закони, а дополнително извршени биле уште 642 контроли по основ на здравствените протоколи за работа на угостителските објекти.

При контролите изречени биле 24 прекршочни пријави за нерегистрирана дејност или пречекорување на работно време и други основи. Поднесени се седум кривични пријави за угостителски објекти, од кои две кривични пријави се однесуваат за организирање свадба во Тетово и во Скопје и уште пет кривични пријави за угостителски објекти во Скопје кои не ги почитувале протоколите во смисла на дозволено растојание меѓу масите. Пазарните инспектори изрекле 52 решенија и 76 прекршочни платни налози за различни субјекти на територијата на целата држава.

Државниот инспекторат за труд, извршил 395 инспекциски надзори кај работодавачи, пришто биле изречени се 23 решенија за работодавачи поради недостатоци во однос на начин на исплата на плата, работното време и безбедност и здравјето при работа на вработените.

АХВ спровело вкупно 355 надзори во повеќе градови низ државата во маркети, угостителски објекти, месарници, производствени објекти и зелени пазари при што најчесто констатирани недостатоци се неизвршени здравствени прегледи на персоналот, неводење записи за добра хигиенска пракса, неспроведување општи хигиенски мерки, нерегистрирани објекти и небезбеден производ пуштен во продажба поради што се донесени пет решенија и еден прекршочен платен налог.

Државниот инспекторат за транспорт изрекол две кривични пријави за непочитување на протоколот за вршење на меѓународен превоз на патници, а Агенцијата за лекови и медицински помагала извршила вкупно 55 надзори врз 55 аптеки, но не биле констатирани прекршувања на законските одредби и отстапувања од протоколите.

Филиповска Грашковска најави дека Инспекциските служби ќе продолжат да функционираат со полн капацитет за заштита на населението од ширење на вирусот.

извор: Makfax