Избувнувањето на пандемијата на коронавирус покажа дека не постои универзален начин за контролирање на ширењето на инфекцијата. Секоја земја има свој модел што се надева дека ќе биде најефикасен, што ќе одземе што е можно помалку животи и што ќе ја осакати економијата што е можно помалку.

Ситуацијата во Индија на прв поглед изгледа зачудувачки оптимистично – втората најнаселена земја во светот (население од околу 1,3 милијарди) има нешто помалку од 200 заразени коронавируси.

Поточно, според Европскиот центар за контрола и превенција на болести (ЕЦДЦ), 191 случаи на инфекција со коронавирус и четири смртни случаи се пријавени во Индија вчера наутро. За споредба, нивните кинески соседи сè уште имаат најголем број заразени лица (околу 81 000), по што следат Италијанците со околу 41 000, Шпанците со околу 18 000, Иранците со нешто повеќе од 18 000 и Германците со околу 14 000 заразени (н.з. бројките се однесуваат на моментот на објавување на оригиналниот текст)

Тестирање

Прашањето е што прават Индијците подобро од другите земји и зошто толку малку се заразени во една од најнаселените земји во светот?

Одговорот на тоа прашање не е толку едноставен, но експертите посочуваат дека одговорот веројатно лежи во направениот мал број тестови. Всушност, иако генералниот директор на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Гебреисус, минатата недела рече дека клучен одговор на борбата против коронавирусите е „тестирање, тестирање и тестирање“, Индија, се чини, дека не го разбрала многу добро. Ниту, пак, тие го разбраа неговото предупредување дека е невозможно да се „бориш против пожар со превез на очи“.

Индија досега има направено нешто повеќе од 14.000 тестови. Проблемот е во мал број лаборатории, со оглед на вкупното население. Според Индискиот совет за медицински истражувања, има само 72 достапни места во Индија каде луѓето можат да дојдат да се тестираат за коронавирус, а секоја лабораторија може да тестира само за 60 до 70 примероци дневно.

Ризик

Тоа значи дека во Индија има само една лабораторија за тестирање на 75 милиони луѓе. Може да се тестираат максимум 8000 луѓе дневно, а ако се спореди со ситуацијата во Германија, која може да тестира до 12 000 луѓе на ден, бројката е загрижувачка. Една од причините зошто Германија има толку малку смртни случаи од вирусот во бројот на заразени лица е токму тоа што прави многу тестирања. Со оглед на ова, бројот на мртви во Индија наскоро би можел да се зголеми.

Засега, Индија се потпира на својот здравствен систем и ги тестира само оние луѓе кои доаѓаат од земји со висок ризик, оние кои биле во контакт со заразено лице и здравствени работници кои се во контакт со пациенти со сериозни респираторни инфекции. Лицата без симптоми, засега, не се тестираат во Индија.

Индиските лекари, пак, тврдат за Би Би Си дека нема потреба од повеќе тестирања бидејќи вирусот сè уште не „влегол во заедницата“. – Нема докази во овој момент дека вирусот се раширил во заедницата. Покрај тоа, тестирањето по случаен избор ќе создаде паника и дополнително ќе ја оптовари здравствената инфраструктура. Ние не сме Кина или Кореја, едноставно ги немаме тие капацитети, велат индиските виролози.

Сепак, тие планираат да опремат дополнителни 50 приватни лаборатории кои би можеле да започнат со тестирање за коронавирус за десет дена.