Научниците претпоставуваат дека голем број луѓе се всушност веќе имуни на САРС-КоВ-2 и дека овој имунитет потекнува од обична настинка, исто така предизвикана од коронавируси, пишува британскиот медицински журнал.

Научниците во моментов испитуваат можни имунолошки реакции на САРС-CoV-2, претпоставувајќи дека голем број луѓе веќе имаат имунитет на овој вирус, пренесува Јутрањи лист.

Одговорите на јавното здравје ширум светот се засноваат на претпоставката дека вирусот влегол во човечката популација без претходно постоечки имунитет. Сепак, серија студии кои идентификуваа Т-клетки кои реагираат на САРС-CoV-2 кај луѓе кои не биле заразени, сега покренуваат нови прашања во врска со вистинската природа на епидемијата.

Најмалку шест студии го потврдија присуството на антитела на САРС-CoV-2 кај 20 до 50 проценти од луѓето за кои не е познато дека биле во контакт со вирусот.

Во истражувањето на крвта од дарителите во САД, чии примероци беа собрани помеѓу 2015 и 2018 година, пронајдени се 50% од типовите Т-клетки кои реагираат на САРС-КоВ-2. Слична студија беше спроведена во Холандија на примероци собрани долго пред пандемијата, каде антитела на САРС-КоВ-2 беа пронајдени кај две од десет лица кои не биле изложени на вирусот.

Во Германија, антитела реактивни на САРС-КоВ-2 се забележани кај крводарители со негативен вирус. Во Сингапур, анализата на примероците земени од луѓе кои не биле во контакт со САРС или КОВИД-19 покажале дека во 12 од 29 случаи била потврдена реактивност на САРС-КоВ-2, како и кај седум од 11 лица кои биле негативни за вирус. Реактивност на САРС-CoV-2 е забележана и во Велика Британија и Шведска, кај луѓе кои претходно не биле изложени на вирусот.

Резултатите од овие студии, иако се мали во размер, тешко е да се игнорираат, иако сепак не даваат прецизен увид во претходно стекнатиот имунолошки одговор на САРС-CoV-2.

Научниците се убедени дека се на пат да се утврди потеклото на тој имунолошки одговор.

Даниела Вајскоф, една од авторите на студијата, истакнува дека се претпоставува дека токму имунитетот потекнува од обична настинка, кои исто така се предизвикани од вируси од корона. До сличен заклучок дошле и научниците во Сингапур, но тие забележале дека реактивноста на Т-клетките може да потекнува од некои други корона вируси, можеби и од животински.

Оваа претпоставка, која бара дополнително истражување, може да доведе до ревизија на начинот на кој треба да се утврди чувствителноста на населението и да се следи степенот на ширење на пандемијата.