Откритието е одговор на тужбата од мај 2015 година поднесена од страна на „Џудикал воч” против Стејт департментот бидејќи не успеа да одговори на барањето за слобода на информации барајќи ги сите пораки од официјалниот бизнис на Стејт департментот добиени или испратени од Абедин меѓу јануари 2009 и февруари 2013 со користење е-адреса на nonstate.gov.

„Ова е вознемирувачки развој на настаните. Нашето искуство со електронските пораки на Абедин укажува на тоа дека овие документи на Вајнер ќе вклучуваат класифицирани и други чувствителни материјали” рече претседателот на судскиот кабинет, Том Фитон, нарекувајќи го поранешниот сопруг на Абедин, Ентони Вајнер.

Во јули 2016 година, тогашниот директор на ФБИ, Џејмс Коми, кој ја предводеше истрагата за приватните сервери на поранешниот државен секретар, рече дека го упатил случајот до Одделот за правда.

Истрагата започна како упат од генералниот инспектор на разузнавачката заедница во врска со користењето персонален имејл за време на нејзиното време како државен секретар.