Кога некој пријател ќе објави дека неговиот брак е готов, првото нешто што се прашуваме е дали има афера. Но, она што не го земаме предвид е мноштвото начини на кои нелојалноста влегува во бракот, предизвикувајќи подеднакво уништување. Нелојалноста во бракот е форма на изневерување и не станува збор за секс, ова се нарекува емотивно изневерување

10 знаци дека емотивно ве изневерува

1.  Зборува за вас поззади грб

Како да дознаете? Постојат суптилни промени во луѓето околу вас. Без разлика дали тоа се пријатели, негови соработници или семејство, вие забележувате постепена промена во нивниот став кон вас.

Можеби ќе почнат да се однесуваат кон вас со помалку почит и повеќе сарказам. Тие исто така може да почнат да покажуваат знаци на неоправдана агресија кон вас. Вие сте збунети затоа што порано сте имале солидна врска со оваа личност.

Не зависи од вас; тоа е сигурен знак дека некој работи позади грб.

2. Троши семејни пари

Неговата навика за коцкање стана хоби. Немате идеја колку пари всушност се изгубени во црната дупка на неговата навика за коцкање. Кој знае колку време поминува на коцкање, на пример, играње карти, обложување на спортски настани, одење во казино или обложување на сопствени спортски вештини.

Еве ја работата. Ја коцка  својата иднина. Тешко можете да помислите на нешто понелојално од тоа, особено ако имате деца.

3. Носи еднострани одлуки

Дали вашиот сопруг некогаш донел важна одлука што влијае на целото семејство, без да ве консултира? Ако сакате да имате повеќе деца и да го кажете тоа пред вашите пријатели, а тој седи со скрстени раце и молчи, тоа не е добар знак. Уште полоша опција е ако тој се спротивстави и рече: Со кого се согласи на тоа?

 4. Дава поголемо значење на своите пријатели, работа или познаници

Ако вашиот сопружник често избира други луѓе или настани за вас, прашање на време е кога ќе се чувствувате изневерено. Особено загрижува ако е лесно заљубен и желен да ги импресионира другите.

5. Исчезнува без зборови

– Кога го изместив зглобот, сопругот отиде и ми ги зеде патерици. Убаво, нели? Погрешно! Во моментот кога ги донесе дома, тој се сврте и отиде во клуб, оставајќи ме дома со децата цел ден. Кога ми требаше, тој исчезна, вели една корисничка на социјалните мрежи.

Ова искуство е навистина горко и потешко од класичната прељуба.

6. Кажува непријатни работи за вас во општеството

Сите имаме интимни детали за кои не би сакале некој да знае, а последно што ни треба е сопругот да им ги каже на пријателите во неочекувани моменти. Можеби тој го прави тоа за да се смее на ваша сметка.

Зарем тоа не е повреда на довербата?

7. Поминува многу време со луѓе кои не ги познавате

Се разбира, сите имаме некои пријатели со кои нашиот брачен другар не е поврзан. Тоа не значи дека тој или вие не треба да имате пријатели. Но, ако вашиот сопруг се обидува да ве одвои од тие пријатели, тоа е црвен аларм. Можеби тој крие нешто од вас.

8. Често ги прекршува ветувањата

Тој наоѓа причини зошто не успеал да стори нешто што го ветил. Ова може да бидат мали нешта или големи работи, но во секој случај, се чувствувате измамени.

9. Неговата работа е мистерија

Неговите деловни соработници, состаноци и патувања надвор од градот се нејасни. Ако не зборува со вас за својата работа на кој било начин, што крие? Покрај тоа, ова може да важи и за други тајни.

Иако не е неприродно да имате некои тајни од вашиот сопружник, не треба да чувствувате дека сопругот е енигма.

10. Тој е зависник

Тој е зависен од дрога, алкохол, коцкање или работа. Зависноста е секогаш на прво место за зависникот, по цена на сè и на сите други. Зависникот покажува доверба и е нелојален кон најблиските. Иако ова може да се надмине во некои случаи, честопати најблиските страдаат.

Значи, изневерувањето и нелојалноста не се секогаш само секс.

Сега знаеме дека нашиот партнер треба да обезбеди заштита наместо изложеност, почит наместо презир и доверба наместо сомнеж.

Ако рамнодушноста раѓа нелојалност, тогаш љубовта е таа која овозможува верност.