Општо е познато дека чантите Хермес Биркин се екстремно скапи и се едни од најбараните модни предмети во светот. Една торба Биркин може да чини илјадници долари во најмала рака, а највисоката цена платена за торба Хермес беше 379.261 УСД.

Постојат неколку причини зошто торбите Хермес Биркин се неверојатно скапи:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Racks on racks on racks

A post shared by Birkin (@hermesbirkin) on

Направени се од вистинска кожа

Ова се однесува на најдобрите кожи во светот. Имајќи предвид дека цената на таквата торба започнува од 12 илјади долари, можете да бидете сигурни дека не е направена од вештачка кожа. Хермес обично користи телешка кожа за да ги направи торбите.

Направени се од врвна кожа

Станува збор за кожата на крокодили, ноеви, кози и гуштери. Сите тие се премногу скапи сами по себе, особено затоа што во многу земји ловот на овие животни е нелегален.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Embrace the saddler’s spirit. #Leatherclassic #Artisanart #Stitchbystitch #BirkinBag #Hermes #TheSaddlersSpirit

A post shared by Hermès (@hermes) on

Деталите на торбата се изработени од благородни метали

Сите брави, токи и клучеви од торбата Хермес се покриени со паладиум или злато. Во еден момент, паладиумот беше всушност поскап од платината, но во меѓувреме, нивната цена се изедначи.

И платината и паладиумот се исклучително ретки метали. Златото е веќе премногу „вообичаено“, но сепак е скапо. Поради употребата на благородни метали во производството, цената на торбата Хермес повторно се зголеми.

Содржат и дијаманти

Дијамантите обично не се задолжителен дел од торбата, но може да се додадат како опција доколку некој сака уникатна чанта. Јасно е зошто дијамантите ја зголемуваат цената на торбата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nobody’s f*cking with Kris Jenner #thedream

A post shared by Birkin (@hermesbirkin) on

Сите чанти се рачно изработени

Торбите Хермес се рачно изработени со посебен метод стар два века во Франција. Целата торба, од почеток до крај, е зашиена, полирана и рачно насликана со најголема грижа.

Хермес секогаш велел дека една од причините зошто овие торби се толку скапи е тоа што се рачно изработени. Нивното производство бара исклучителна вештина и внимание на деталите. Во извесна смисла, можете да кажете дека процесот на производство на овие торби е уметност.

Нема други производители на торби Хермес во светот. На овој начин, можеме донекаде да ја објасниме славата на оваа компанија и огромниот профит што го оствари од нејзиното основање.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Birkin (@hermesbirkin) on

Скоро сите чанти се со ограничено издание

Ако сакате да го купите Хермес Биркин, треба да знаете дека овие чанти не се масовно произведени. Тие се продаваат на пазарот во серија или дури како уникатни парчиња. Огромен процент е направен по мерка и потоа повторно се продава. Во некои случаи, ова се дури и поскапи торби од сосема нови.

Но, главната идеја е дека чантите на Хермес се ограничена серија, што ја оправдува цената.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Birkin (@hermesbirkin) on

Безбедна инвестиција

За разлика од повеќето работи, чантите на Хермес всушност добиваат вредност со текот на времето. Всушност, вредноста на чантата Биркин се зголеми за 500 проценти во последните 35 години. Тоа е просечен годишен пораст од 14,2 проценти. Во 2016 година беше објавено дека има рекорден број на колекционери/ инвеститори на Хермес, така што има огромен пазар за нови и стари чанти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Birkin (@hermesbirkin) on