Пронаоѓање на стари чоколада е благослов и проклество. Од една страна сте добиле бесплатно благо, но од друга страна на него се наоѓа чуден бел слој и не сте сигурни за што точно се работи. Што е уште поважно, смеете ли да јадете такво чоколадо.

Поточно се работи за “цветање“ на чоколадото, со што таа е целосно сигурна за конзумирање.

Постојат две врсти на оваа појава – шеќерно цветање (белиот слој сув и бемкаст) и масно цветање ( се работи за бели масни линии) Шеќерното цветање се случува кога површината на чоколадото стане влажна. Влагата го топи шеќерот, а кога ќе се исуши чоколадото кристали од шеќер остануваат на неговата површина.

Оваа појава обично е последица од неправилно чување, на пример чоколадото го чувате на топло место поради што површината почнува да се “поти“. Масното цветање, од друга страна, доаѓа кога масното од чоколадото излегува на површина. Чување чоколадо на топло место може да ја потикне оваа појава, како и голема промена на температурата.

Бидејќи белиот слој на чоколадото е само шеќер или масти, ако го изедете ништо нема да ви се случи, но цветањето ќе влијае на текстурата поради што чоколадото може да има малку чуден вкус.

Некои луѓе забележуваат разлика, а некои не, се зависи од тоа како ја доживувате идеата да изедете чоколадо старо неколку години.