Постојат знаци според кои лесно може да откриете дали мажот веќе подолго време немал интимни односи:

Се*суален „манијак“

Мажот е буквално обземен од се*сот. Сите негови разговори, шеги и мисли ги свртува на таа тема. Тој чувствува зголемена привлечност кон одредени личности или со нетрпение ги набљудува жените кои поминуваат крај него. Можеби и поминува долги часови мастурбирајќи, но тоа не му го дава целосното потребно задоволство.

Не му се допаѓа ниту една жена

Спротивното на однесувањето на се*суалниот манијак е недостатокот од реакција и привлечност кон женскиот пол, а дури може и да развие агресија кон дамите. Во такви ситуации мажот станува апатичен, затворен во неговиот внатрешен свет, се штити самиот себе од другите и целосно се посветува на работата или некое хоби.

Бес

Зголемената надразнетост и нетрпение може да се должат на недостатокот од се*с. Во крајна сметка, мажот не го добива целосниот комплекс од неопходни хормони, поконкретно, хормоните на среќата- серотонин и ендорфин. Дополнително, се*сот е одличен начин за намалување на стресот и за опуштање, а на недостатокот од интимни односи го предизвикуваат спротивното.

Недостаток од сон

Кога човек постојано и единствено размислува за се*с, тој всушност нема време за одмарање на мозокот и нема време за квалитетен сон. По се*суалната физичка активност, човекот добива хормонален коктел кој го поттикнува подобрувањето на спиењето. Знаците истакнуваат дека мажот изгледа ненаспиено веќе долго време, всушност може да се индикатор дека одамна немал интимни односи.

Прекумерено консумирање храна

Недостатокот или целосното отсуство од интимни односи, кој нормално е застапен и кај жените, може да ги поттикне мажите да станат склони кој прејадување. Прекумерената телесна тежина започнува да се истакнува од ден на ден, а тоа влијае и на самото здравје: Често останување без здив, болки во срцето, мускулната маса е исполнета со масти кои се појавуваат во пределот на стомакот, градите и бутовите.

Расеаност и страв

Недостатокот од интимни односи има големо влијание врз психата, при што може негативно да се одрази врз извршувањето на секојдневните обврски. Доколку мажот постојано заборава на важните работи, датумите, времето, имињата, можеби виновникот се крие во недостатокот од се*с.

Исто така, може да се појави и чувство на страв кој се однесува на страв од потешкотии при ерекција, односно неуспех пред партнерката.