Поранешниот македонски амбасадор во НАТО, аналитичар и колумнист Арсим Зеколи во својот последен Твит повторно ја анализира актуелната тема околу тоа дали Македонија ќе добие датум за пореговори со ЕУ. 

-Брисел го доби тоа што го сакаше од С. Македонија, нова членка на НАТО која ќе ја блокиpa Русија во регионот. Што се однесува до тоа дали Заев останува на власт или не, на Еврокомесите  и ЕУ не им е грижа дали Заев ќе остане на власт, доколку во Македонија на власт дојде евpocкпетична влада само ќе имаат дополнителни аргументи за одложување на почетокот на преговорите.