Ако возач превезува дете во скут, ќе мора да плати од 100.000 до 120.000 динари или да одлежи затвор од најмалку 15 дена, а доколку детето е во скутот на совозачот, ќе биде казнет со 20.000-40.000 динари и до 30 дена затвор, предвидуваат измените во Законот за безбедност во сообраќајот кои ќе се применуваат од 1 април во Србија.

Во иднина возачите нема да смеаат да пивнат пред да седнат зад воланот во Србија- дозволеното количество алкохол во крвта е намалено до 0,3 на 0,2 промили. За надминување на границата казната изнесува 10.000-120.000 динари или затвор од 30 до 60 дена или општествено-корисна работа од 240 до 360 часа и 14 до 16 казнени поени и девет месеци забрана за управување со возило.

Истата казна е и за претекнување колона преку полна линија и за две или повеќе минувања на црвено за помалку од 10 минути. Казната за некористење појас е 10.000 динари, а толку е и за користење телефон во текот на возењето.

Претекнувањето бавни возила: велосипеди, трактори, машини, мотокултиватори и запрежни коли преку полна линија повеќе не се смета за прекршок.