Објавено е ново видео од силен конфликт меѓу армијата поддржана од Турција и СДФ во северна Сирија.

Милитантите поддржани од Турција започнаа ненадеен напад во четвртокот вечерта за да заземат две села во близина на Аин Иса, клучен град во провинцијата Ал-Рака.

Според извештајот од фронтот, милитантите поддржани од Турција првично биле успешни против Сириските демократски сили (СДФ), бидејќи успеале да се инфилтрираат во своите позиции во селата Ал-Јахба и Ал-Мушарифа.

Сепак, до утрото, Сириските демократски сили успеаја да ги потиснат милитантите, поддржани од Турција, од овие села и да ја вратат контролата над целата област.

Видеото снимено од РТ Арапски ги прикажува Сириските демократски сили и милитантите поддржани од Турција кои учествуваат во тешки борби на линијата на фронтот Аин Иси.

Од овој неуспешен напад, милитантите поддржани од Турција прибегнаа кон гранатирање на Аин Исе, поради што многу цивили ја напуштија областа од безбедносни причини.

Турската армија и нивните милитанти стрелаа кон Аин Иса веќе неколку недели и покрај договорот за прекин на огнот од октомври 2019 година, кој предвидува запирање на воените дејствија.