По состанокот со претставниците на ЕУ, Жозеп Борел и Мирослав Лајчак, српскиот претседател Александар Вучиќ учествува на состанокот на делегациите од Белград, Приштина и ЕУ.

Делегацијата во Приштина ја предводи премиерот Авдулах Хоти, кој за прв пат е во улога на главен преговарач во дијалогот меѓу Белград и Приштина од албанска страна. Посредници на ЕУ во дијалогот се министерот за надворешни работи на ЕУ, Жозеп Борел и специјалниот претставник на ЕУ за дијалог меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак.

Првата рунда на продолжување на дијалогот меѓу Белград и Приштина се очекува да заврши околу 8 часот.

Во Брисел, пред оваа средба, порачаа дека „сите отворени прашања“ во односите меѓу двете страни ќе бидат на маса и дека претходно биле договорени на видео конференција на 12 јули.

Ова е прва физичка средба во продолжение на дијалогот меѓу Белград и Приштина по 20-месечна пауза, но и прва средба на Вучиќ со Хоти на чело на косовската делегација.

Разговорите меѓу Белград и Приштина во рамките на Бриселскиот дијалог се водат како и досега во зградата на Европската служба за надворешни работи, а на претставниците на медиумите им е забранет пристапот до местото на разговорите, како резултат на мерките за заштита против Ковид-19. По средбата, се очекува обраќање на претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Во име на ЕУ, резултатите од разговорите ќе ги сумира специјалниот претставник Мирослав Лајчак во видео порака.