Заменикот шеф на бугарската дипломатија, Георг Георгиев, вели дека Бугарија нема да отстапи пред Северна Македонија во спорот за историската вистина за Гоце Делчев, во интервју за емисијата „Офанзива“ на телевизијата Канал 3.

– „Зборуваме за историска личност која е со неспорно потекло и како што Бугарија постојано подвлекува, со потполно неспорна припадност кон бугарскиот народ“, рече тој во емисијата.

За тоа дека премиерот Бојко Борисов го нарече претседателот Стево Пендаровски, северномакедонски претседател, рече дека тоа е ситница.