Како би се осигурало сметување за заразени од корона вирусот кои немаат тешки симптоми, почнати се подготовки за прифаќање на заболените во загребска Арена.

Поставувањето на кревети и претворањето на Арена во болница е надлежност на државата, а не на градот Загреб. Дали ќе се подогаат и шатори пред арената, засега не е познато. 

Шатори се местат пред КБ Дубрава. Ќе бидат поставени вкупно 28 шатори, од кои 20 ќе бидат за прифаќање на 250 болни, а останатите ќе служат за пресоблекување и опрема.

Се работи за експедициски камп и шатори од тиот Аласка. Во шаторите ќе има 270 кревети. 

Во еден шатор има околу 10 кревети. Има изолација, опрема со светло, греење и климатизација. Кампот има свој извор на енергија.