Австралиски научници од универзитетот Монаш откриле зошто луѓето ги забораваат соништата.

Научниците претпоставуваат дека додека некое лице спие, хипокампусот, дел од мозокот што е задолжен за претворање на краткорочна во долгорочна меморија, оди да спие последен. Бидејќи вториот заспива, овој дел од мозокот се буди последен.

Поради оваа причина, кога ќе се разбудиме, сонот не успева да премине од краткорочна меморија во долгорочна. Сепак, тоа може да се смени.

За да може човек да се сети на соништата, неопходно е да пие поголема количина вода пред спиење за да се буди почесто ноќе и, со тоа, да го активира својот хипокампус. Сепак, овој начин на спиење секако влијае на квалитетот на спиењето.

Полесно е да си поставите задача да сакате да запомните важен сон. Научниците веруваат дека со овој пристап, соништата подобро се паметат.