Хакерите одамна врбуваат секоја можност на интернет да заработат дебело, но нивните жртви не се само богати компании и вредни тајни податоци туку најчесто и обични луѓе.

Последните најнови истражувања на хакерски напади у сајбер криминал покажало која е просечна цена која хакерите се подготвени да ја платат во замена за разни профили на Фејбук и соцојалните мрежи.

Ако е за верување најновиот извештај ја открива просечна цена, за која хакерите се подготвени да платат за продавање на профили, која не ни најмалку ефтина.

Privacy Affairs објавил податоци после анализа на стотина огласи на црниот пазар на интернет, каде што хакерите рутински разменуваат украдени податоци за да успеат да ја откријат просечната цена на различни видови украдени лозинки.

Украден Фејсбук профил чини околу 74,5 долари, додека Инстаграм профил вреди нешто помалку, односно 55,45 долари.

Аналитичарите на оваа организација објаснуваат дека лозинките за социјалните мрежи воглавно се ефтини, но нагласуваат дека и со помош на нив, хакерите можат да профитираат од корисните информации во самиот профил.

“Информациите од социјалните мрежи можат да се користат во голем број за разни превари, вклучувајќи кражба на идентитет“, објаснуваат овие истражувања.