Најголемиот број партии во новото Српско собрание не го исполнија предизборнто ветување дека во нивните пратенички состави – 30 отсто ќе бидат жени. Поточно, од 250 пратеници само 50 се жени, што е точно 20 отсто. Единаствено Г17 плус го исполни ветувањето во чиј пратенички клуб од 19 парламентарци, седум се жени.