Мојата сопруга стана незаинтересирана за нашиот интимен живот пред десет години. Оттогаш, таа постепено станува подалечна. Пред четири години дознав дека таа имала „платонска“ врска со еден нејзин колега. По многу дискусии, успеавме да се смириме, а таа ја заврши аферата, вели еден очаен сопруг кој бара помош на Интернет на сајт за брачни проблеми.

– Нашиот сексуален живот не продолжи ни после ова. Во последната година, таа стана само далечна. Кога ја прашав дали има врска со друг маж, таа ми рече дека нема и јас и верував, вели тој и додава:

– Неодамна ми призна дека повеќе не е заљубена во мене. Ме сакала само како татко на нејзините деца, ме почитува, но дека јас повеќе не ја привлекувам сексуално. Ми рече дека размислува да стави крај на нашиот брак кога нашите деца ќе пораснат. Мислам дека ова е многу суров начин на играње со моите чувства, кажување како тој планира да ме напушти, а дотогаш да игра „цимер“ за доброто на децата, како и, веројатно, од економски причини.

Потоа вели дека кажал се што мисли и дека нејзиниот план ја надминува неговата граница на прифаќање.

– Сè уште сум заљубен во неа, но ова емотивно влијаеше на мене. Ми предложи да спијам со нејзината најдобра пријателка, велејќи ми дека ќе бидеме „совршениот пар“. Знам дека мојот брак нема да се опорави. Сè уште се согласуваме добро и не би сакал нашата врска да се влоши. Се плашам дека фрустрацијата од сознанието дека мојата љубов кон сопругата е безнадежна ќе го направи нашиот заеднички живот да стане неподнослив, посочи тој.

Додава дека во очај почнал сериозно да го разглледува предлогот за водење љубов со нејзината најдобра пријателка.

– Многу ми е жал за нашите деца. Не знам што да мислам за сексот со нејзината најдобра пријателка, која е убава жена што ја познавам откако ја запознав сопругата, но никогаш не сум ја гледал на романтичен начин. Дали сепак треба да разговарам со неа?