Откако Турција, која чувајќи ја границата досега го спречуваше големиот прилив на мигрантите во Европа, ги пушти бегалците слободно да ја напуштат земјата, повеќе илјади тргнаа кон Грција.

Вчера, но и денеска е тензично во меѓуграничниот простор каде што грчката полиција ги спречуваше мигрантите да ја пробијат заштитната ограда со солзавец и водени топови. Турската полиција исто така испалувала солзавец за да им помогне на мигрантите илегално да упаднат на грчка територија, а целата ситуација е надгледувана со дронови.