Портпаролката на Европската комисија Маја Коцијанчич денеска изјави дека ЕУ остро ги осудува денешните случувања во Косово, по апсењето на директорот на српската Канцеларија за Косово, Марко Ѓуриќ.

– Ги повикуваме властите на двете страни, Косово и Србија, да покажат неопходна воздржаност и сериозност за да не ескалира моментната ситуација на Косово, изјави Коцијанчич.

Таа додава дека сите прашања од заеднички интерес мора да се решаваат со дијалог со кој посредува ЕУ и чија конечна цел е нормализација на односите меѓу Србија и Косово.