Ставот на ЕУ за ограничување на соработката со Русија во областа на енергетиката е креиран во странство, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

– Целта на доктрините на документот од енергетскиот сектор кои ги усвои Европската унија е намалување на зависноста од Русијам изјави Лавров на заседанието на меѓународниот клуб „Валдај‟, во рамки на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург.