Ако воопшто има летни одмори после пандемијата од коронавирусот, тоа веројатно ќе биде во локален контекст, пишуваат германските медиуми, додавајќи дека министрите за туризам на ЕУ немаат временски план за оживување на патувањата.

Кога и како ќе се отворат границите за превоз на патници, никој не може со сигурност да каже во овој момент, рече парламентарниот државен секретар Томас Барис, кој е надлежен за туризам во германското Министерство за економија.

„Малку е веројатно дека германските туристи ќе патуваат во Шпанија или Грција во текот на летото. Поверојатно е дека Германците ќе останат во нивната земја или во нивниот регион оваа година и има некои убави дестинации таму“, рече Барес.

Оваа година, туристичката индустрија разгледува намалување на резервациите за пакетни зделки до 70 проценти, а компаниите за крстарење можат да бидат најтешко погодени, што би можело да го ослабне нивниот обем на работа до 90 проценти, според Европската комисија во Брисел.

Во Европската унија, 10% од бруто домашниот производ (БДП) го генерира туристичката индустрија, додека во некои земји, како Грција или Малта, учеството на индустријата во БДП е од 20 до 25%.

Според Европската комисија, Шпанија заработува околу 145 милијарди евра годишно од туризмот, околу 240 милијарди евра од германските хотели и туристички агенции, а на извозниот пазар на Германија, од каде доаѓаат голем број туристи, штетата е уште поголема отколку во традиционалните целни пазари, како Шпанија или Италија.

Гари Капели, министер за туризам на Хрватска, земја која моментно претседава со ЕУ, изрази очекување дека северните Европејци ќе патуваат на југ во текот на летото, и покрај пандемијата, што би претставувало еден вид европска солидарност.

„Ни треба заеднички план за обновување на туризмот“, рече Капели, додавајќи дека е потребен заеднички здравствен концепт и дека тогаш на сите туристи и организатори може да им се издаде еден вид „корона-здравствен пасош“.

Министерката за туризам на Малта, Јулија Фараџа Портели бара заеднички стандарди на ЕУ кога станува збор за здравствената заштита во хотели, ресторани, авиони и плажи.

Другите влади се повоздржани и одат на свој начин – Австрија, на пример, ги отвори своите хотели на 29 мај, но тие треба да примаат гости само од соседните земји и по можност региони каде што стапката на инфекција е ниска.

Сопствениците на хотели и сопствениците на плажи во Италија развиваат необични концепти за да им овозможат на идните гости потребното растојание. Плексигласните партиции треба да бидат поставени на плажите, хотелите треба да бидат исполнети само половина, хотелските ресторани треба да служат само едно јадење, а растојанието на масите треба да биде два метри.

Грција разгледува и еден вид туристички коридор од Западна Европа, така што патниците со потврда дека се здрави, ќе влезат во специјалните авиони и ќе пристигнат во закажаните туристички одморалишта без коронавирус.

Во Белгија се разгледуваат билети за плажа, а некои други министри за туризам предлагаат одмори во внантрешноста на државата за да не бидат оптоварени хотелите и плажите.

Сепак, сè уште не е познато кога одговорните министри за внатрешни работи на ЕУ ќе презентираат усогласен план за отворање границите за туристите.

Светската туристичка организација, агенција на Обединетите нации, проценува дека 96 проценти од сите туристички дестинации во светот нема да бидат достапни за време на пандемијата, а генералниот секретар на организацијата, Зураб Поликашивли, кој присуствуваше на состанокот на министрите на ЕУ, повикува на укинување на ограничувањата што е можно поскоро.

„Оваа криза ни ја покажа силата на прекуграничната солидарност. Но, само љубезните зборови нема да ги спасат милионите работни места на луѓето кои работеле во туристичкиот сектор“, рече Поликашивли и рече дека е потребна поголема помош за обнова.

„Бараме да му се помогне на туризмот за да може да биде лидер во обновата на економијата“, рече тој.