Јајцата се еден од најдобрите извори на протеини и одличен избор на храна за појадок, особено ако сакате да слабеете.

Едно јајце содржи само 75 калории, 5 гр. масти и 6 гр. заситени масти, железо, витамини, минерали.

Витамините А и Б12 ги поттикнуваат функциите на имунитетот, а овие витамини се наоѓаат во јајцето. Освен тоа, жолтката е одличен извор на витамин Д.

За повеќето луѓе јајцата не претставуваат ризик за зголемување на холестеролот во крвта или пак за срцеви заболувања, бидејќи содржат ниско ниво на заситени масти.

TheSeriousfitness предлага девет рецепти за здрав омлет со кои ќе бидете заситени, а сепак ќе ви помогнат да слабеете.