Граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија” веќе деветти ден протестира низ градовите во Македонија со цел откажување на политичките партии од тиранската платформа.

Со оваа платформа се предвидува воведување двојазичност на целата територија на Македонија, промена на химната, знамето и државниот грб, вметнување на албанскиот јазик на парите, како и воведување казни од три до пет илјади евра за неупотреба на албанскиот јазик.