Елон Муск повторно зборуваше за иднината на вештачката интелигенција, но и за улогата што ја има неговата компанија во создавање услови за симбиоза меѓу луѓето и машините.

Меѓу другото, тој откри дека стартапот Neuralink, во основањето на кој учествуваше, е близу до започнување со тестирање на човечки субјекти.

Во јули 2019 година, Неуралинк потврди дека е создаден робот, кој може да интегрира импланти за интеракција со компјутерите длабоко во човечкиот мозок. Ако се сеќавате, тоа е онаа приказна за Елон Маск во која тој ги поврзува човечкиот мозок и компјутерот, затоа внимавајте, ако го пропуштивте, затоа што иноваторот и милијардер тврди дека ако луѓето и машините не се спојат – ние ќе станеме бескорисни!

Во новата сесија на Твитер со научникот Остин Хауард, Елон Муск потврди дека преку вграден чип, музиката ќе може да тече директно во мозокот. Претходно, Муск тврдеше дека чипот на Neuralink има можност да лекува депресија и разни форми на зависност, од кои луѓето полесно би можеле да се ослободат со помош на оваа иновативна технологија.

Свесен дека зборува за работи за кои никој не е сигурен дека може да се завршат во однос на здравјето на идните корисници, Маск дури и самиот рече: „Таа можност е и неверојатна и застрашувачка“.

Neuralink е биолошки чип со еден инч (околу 2,5 сантиметри) кој се вметнува директно во мозокот откако ќе се отстрани дел од черепот на пациентот, а повеќе детали за работењето, имплементацијата и можностите на технологијата Neuralink треба да бидат познати на големиот Neuralink сесија, која Маск планира да ја одржи до крајот на август годинава. Засега е познат чипот на Neuralink N1, потенон од човечка коса, кој трае околу еден час за да се инсталира хируршки.