Поранешен новинар на 1тв со шoкaнтно тврдење дека директор на една од главните институции кои гонат финансиски кpиминал во земјава бил фaaтен во нeдозволени активности и отстpaнет од работното место додека работел за амбасада на една моќна западна држава, пренесува Експрес.

Според Кирил Ефремовски, новинар, продуцент и аналитичар, Блажо Трендафилов директор на Управата за финансиско разузнавање и член на владиниот оперативен тим за борба против корупцијата е избркан од странска амбасада заради корупција.

“Не дека ‘оперативен тим’ е ОК, ама до толку да се немало чуство и одговорност… #ЕвеНезнам како може Блажо кој е избркан од странска амбасада заради КОРУПЦИЈА, кој се спомнува од Тредичи во снимките до Камчев “дека ќе среди” да е директор и дел од тим против корупција?!”, пишува Ефремовски.

Трендафилов е од Струмица а важи за дел од внатрешниот круг на премиерот Заев во кој се уште само неколку луѓе.