Околу 40 куќи се уништени, а 75 се оштетени само во Елк Сити, град со 12.000 жители. Во градот се затворени училиштата.

Официјално е потврдена смртта на еден човек кого торнадото го затекнало во неговиот автомобил, но засега не е познато колку лица се повредени.

Торнадото го погодило градот во вторникот нешто по 19 часот по локално време.