Албанскиот премиер, Еди Рама, по заедничката седница на двете влади во косовскиот град Пеќ, упати жестоки критики до Србија, обвинувајќи ја за постапките на косовската влада.

Тој во еден момент ја опцу реакцијата на ЕУ кон Косово, бидејќи застана на страната на Србија, и побара од Приштина да ги намали царините кои беа преку ноќ качени за 100%.

,,What the fuck”- рече Рама.

[video:https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=MKAeg5a54V0 autoplay:0]

Потоа следуваше уште едно What the fuck – зошто го терале да ја тргне Република пред Косово од говор пред Европскиот Парламент. 

[video:https://www.youtube.com/watch?v=zhxfaKTjnXs autoplay:0]

Еди Рама го поддржа Косово комплетно во сите постапки кон Србија и рече дека тоа е држава со сите атрибути.

Се чини дека двете влади, Косово и Албанија во Пеќ се најдоа најдобро едни со други за критиката на Европската унија за останување во Србија. Најжесток беше премиерот Еди Рама, кој рече дека е разочаран од Европската унија., јавува Газета Шкиптар.

“За Албанија, Косово е независна, суверена, демократска држава, гаранција чија суштина е клучот за завршната регионална стабилизација”, рече Рама.

Шефот на албанската влада додаде дека “меѓународното право не признава полу-членки, а не половина луѓе што го признале” Косово, истакнувајќи дека “па ние сме разочарани од пристапот на ЕУ во врска со независноста на Косово и за слободно движење на граѓаните неа “.

“Интерпол беше обесхрабрувачки шоу за појавата на потенцијални партнери во регионот”, додаде Рама.

Исто така, премиерот застана во одбрана на 100 процентната царина која владата на Косово ја воведе против српските производи и ја коментираше реакцијата на Европската унија за оваа со изразот на англиски јазик: What the fuck? Рама рече дека оваа одлука е политичка одлука, а не економска.

“Кој ќе ја смета даночната одлука како царински данок, не е во ред! Не, тоа е политичка одлука. Вчера министерот покажаа како Белград до 2 часот наутро седи со претставници на Европа кога сака да се отстрани зборот Република пред Косово во говорот пред Европскиот парламент. “What the fuck”, рече премиерот Еди Рама.