Македонија се најде на врвот на листата на најзагадени земји во Европа, покажа извештајот на Европската агенција за животна средина, објави „Еуроњуз“.

„Македонија е рангирана како најзагадена земја во Европа со загадување до десет пати над препорачаните нивоа. Ова го покажува Европската агенција за животна средина. Густиот сообраќај и употребата на печки за греење предизвикуваат зголемување на загадувањето на воздухот и сè повеќе луѓе бараат лекарска помош“, објави „Еуроњуз“.

Телевизиската мрежа додава дела Владата презела амбициозна цел за подобрување на квалитетот на воздухот за 50% во рок од две години.

извор: Makfax