Европската комисија одобри договор со европската фармацевтска компанија CureVac за обезбедување на почетно купување на 225 милиони дози вакцини против Ковид-19 во име на сите земји-членки на ЕУ, со можност да порача до 180 милиони дополнителни дози што треба да бидат доставени кога ќе се открие дека вакцината е безбедна и ефикасна.

Ова е петти договор што Комисијата го потпиша со фармацевтски компании за набавка на вакцини за сите земји-членки. Претходно беа потпишани договори со AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, а беа склучени прелиминарни разговори со Moderna.

Ова треба да осигури дека Европа е добро подготвена откако вакцините ќе се покажат безбедни и ефикасни.

CureVac, германска компанија, беше меѓу првите компании што почнаа со развој на вакцина против коронавирусот.

извор: Makfax