Кичо Слабинац не напушти на 76-годишна возраст. Зад себе остави неутешно семејство и многу песни кои засекогаш ќе се паметат низ цела поранешна Југославија.

Една од неговите најпрепознатливи балади е песна која стана вечна. Песна за една убава црна жена.

Тој во една ситуација откри која е таа црна жена во неговиот живот.

-Мирјана беше моја младешка љубов, бев лудо заљубен во неа. Нашата љубов траеше 4-5 години. Тоа беше љубов на далечина. Таа беше во Америка, каде се запознавме кога бев на турнеја. Разговаравме со часови навечер кога телефонот беше поевтин и одлетав кај неа во Њујорк, имав стан за нас двајцата. Но, по неколку години Мирјана ме напушти. Како што напиша во својата книга, сфати дека ништо нема да се роди од нашата врска, рече тој.

Таа во својата книга, напиша дека тоа го сторила со тешко срце затоа што Кичо била нејзината вистинска љубов.

– Поради една убава црна жена (Због једне дивне црне жене), тоа е песна што ќе ја надживее и неа и мене. Не и се јавував често затоа што сум таков кога некој ќе ме повреди. Врската со Мирјана заврши глупаво, но немаше друго решение – рече тогаш тој.

Тој ја прифатил нејзината покана за сладолед пред неколку години во Загреб затоа што заклучил дека е глупаво да не зборуваат после толку години.

– Сакав да го задржам сеќавањето како некогаш беше. Кога се најдовме, се изненадивме колку добро се држиме и двајцата. Разговаравме, се смеевме на глупости. Раскинавме како пријатели. Јас ги имам мојот живот, таа го има својот живот. Ако можам да поздравам сосед што не го познавам, сфатив дека можам да ја видам и Мирјана. Драго ни беше што се видовме после толку години. Дека воспоставивме пријателски однос и дека така ќе остане – рече Кичо

Мирјана Антоновиќ додаде:

– Во животот, човекот сака многу пати, но првата и толку голема љубов што се случува во раната младост има посебно место во душата. Кичо и јас бевме практично уште деца кога се вљубивме. Од тој период и поради мојата долга црна коса дојде најубавата балада на овие простори, рече Мирјана