Словенија се соочува со голем недостиг од маски потребни за заштита на граѓаните, особено здравствените работници и други критични услуги во епидемијата на вирус корона.
– Во болниците на кои им е потребна заштитна опрема и опрема, состојбата е критична, а во една установа маски се позајмени од фарбарите на автомобили – рече министерот за одбрана Матеј Тонин.

Тој исто така изјави дека „милион и пол маски чекаа од Германија, од Хамбург и дека се надеваат дека ќе пристигнат во Словенија до крајот на неделава. Тој додаде дека не знае зошто се случил проблемот со испорака. Тонин исто така истакна дека германската влада ќе испрати маски доколку е потребно.

Сепак, на Словенија и беа потребни три милиони заштитни маски од Италија, но иако ги нарачаа и платија ги нема.

– Ова е неверојатно, изгубивме контакт со возачот што ја управува пратката, се обидувавме да контактираме со него цел ден, но тој не одговара и не знаеме каде е – рече словенечкиот министер за одбрана.

Што всушност се случило?

Матеј Тонин конечно изјави дека се работи за класична измама, која ја утврдила полицијата откако се изгубила секоја трага од товарот. Тој објасни дека им било ветено испорака на маските и дека министерот за економија Здравко Пошивалчек бил во контакт со возачот на камионот.

– Вчера во 2:30 часот возачот изјави дека е на царината во Сежана, а подоцна дека ќе полни гориво во Постојна. После тоа изгубивме контакт – рече Тонин.

Маските ги нарачале од компанијата „Глобал промет“, чиј директор е Емир Беговиќ од БиХ, но се покажа дека е измислена деловна активност и класична измама, односно всушност немало транспорти или маски.

Тонин рече дека објавената информација дека непостоечките маски биле платени десет милиони евра е неточна, односно дека нема штета во овој поглед, потенцирајќи дека маските и другите средства стекнати за сузбивање на вирусот корона ќе се набавуваат по точно утврдени цени и ќе бидат платени само по нивното испорачување.