И покрај стравот околу телефоните и зрачењето, повеќето луѓе го носат својот мобилен телефон во џебот од панталоните.

Едноставен и комотен потега.

Но, ново истражување тврди дека постојат докази кои укажуваат на тоа дека тоа всушност може да има последици, особено кај мажите.
Научниците анализирале 21 истражувања спроведени низ годините во врска со зрачењето и откриле дека држењето на телефонот близу до репродуктивните органи може да доведе до неплодност.
Овој биолошки феномен е дел од жестока дебата, бидејќи научниците сè уште немаат начин да објаснат како нејонизирачкото зрачење влијае врз телото.
Без да се објасни ова, многу здравствени истражувачи не сакаат да дадат конечен одговор.

Сепак, во ова истражување спроведено од Универзитетот Њукасл во Австралија, беа анализирани податоците собирани со години во обид да се даде одговор на ова прашање.

Со оглед на тоа што 14 проценти од светската популација има проблеми со неплодноста, од кои 40% од случаите се кај мажите, научниците велат дека „RF – EMR“ (електромагнетно радиофреквентно зрачење) што се наоѓа во телефоните може да ја наруши репродуктивната способност. кај мажите.

Авторите на студијата анализирале 27 трудови и во 21 од нив е најдена поврзаност помеѓу зрачењето на телефонот и оштетувањето на спермата.