Точно еден месец откако американскиот претседател Доналд Трамп им порача на граѓаните на својата земја дека „кинескиот вирус корона е под контрола“ се случи удар на епидемијата кој ја шокира реалноста. Денес Америка најпрво стана петта земја во која бројот на починати со над 1.700 жртви, и со 105.000 веќе ги надмина Кина и Италија во однос на вкупниот број на пациенти.

Се чини дека неодамнешното предвидување на Светската здравствена организација (СЗО) дека Соединетите Држави стануваат нов центар за пандемија што веќе парализира голем дел од светот, се покажа како точна.
Фокусот на инфекцијата е во Њујорк, каде се регистрирани 23.000 луѓе, а официјалните лица велат дека тој број се зголемува за 3.000 на ден.

Сепак, вистинската скала на епидемијата е веројатно полоша поради сериозниот недостаток на спроведени тестови. Трамп првично го опиша медиумското покривање на вирусот како „измама“ и тврди дека тој скоро исчезнал на американско тло.

Борбата на државата против опасниот вирус уште на почетокот беше потврдена од отфрлање на стандардните комплети за тестирање на СЗО. Наместо тоа, Америка разви свои тестови кои се покажа како неисправни.

Администрацијата на Трамп претходно отстрани федерален тим кој работи на пандемии и ја укина групата Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) со седиште во Кина, чија задача е да следи новите закани, како што е вирусот корона.

– Администрацијата често и систематски ја попречуваше работата на ЦДЦ. Едноставно како да ја молеше пандемијата да не погоди. Тоа се случи во совршено неподготвено невреме – рече Кристофер Стелер, експерт за животна средина и здравство на универзитетот Стони Брук.

Не помогнаа ниту збунувачките пораки што ги испрати Трамп и неговото постојано спротивставување на врвните експерти за заразни болести. После ваквите говори логично беше да се очекува дека младите Американци ќе продолжат безгрижно да се собираат на плажи или трговски центри.

Гувернерите на државите беа принудени да го преземат кормилото. Секоја од засегнатите држави презеде различен пакет мерки, вклучително и забрана на јавни собири и затворање на невитални бизниси. Сепак, ова не им помогна на здравствените работници на кои им недостасуваше неопходна заштитна опрема.

Социјалните медиуми се полни со видео снимки на медицински сестри кои се молат за нараквици и маски, како и на лекарите кои биле присилени да носат пластични кеси наместо капи. Тоа беше само влошување на постојните проблеми. Еден од 10 Американци нема здравствено осигурување, додека раширениот обичај работниците да не плаќаат здравствено осигурување остава многу луѓе болни и без медицинска грижа.

Њујорк сега се распаѓа со повеќе од 3.000 хоспитализирани лица дневно. Стапката на распространетост на вирусот во градот е пет пати поголема отколку во остатокот од земјата, а локалната власт бара по светот респиратори, маски и заштитни костуми потребни за итни случаи во јавното здравство, за кои се очекува да достигнат врв само во наредните три недели.

Гувернерот на Њујорк, Ендру Куомо, изјави дека ќе стори сé за да ги обезбеди потребните кревети, како што се отворање теренски болници, па никого не зачуди неговата реакција до администрација на Трамп.

– Дали очекувате некој да ве пофали ако ви испратат 400 респиратори кога ни требаат 30.000. Вие не го проценивте добро обемот на проблемот. Сè ескалира во Њујорк заради големиот број меѓународни патници и густината на населението, ние сме тест случај и затоа нацијата треба да гледа што се случува во Њујорк. Каде што сме ние во Њујорк сега, вие ќе бидете за неколку недели – предупреди Куомо.