Д-р Предраг Кон ја објасни моменталната епидемиолошка состојба во Србија.

Според последниот пресек, вчера беа потврдени уште 227 нови случаи на инфекција, а уште два случаи починаа.

Покрај во Белград, каде има повеќе од 50 проценти од новите случаи, епидемијата се шири и во Ниш, Врање, Крагуевац, Бујановац и Прешево …

Коментирајќи го извештајот на колега од Хрватска за драматичната состојба во таа земја, д-р Кон рече дека истото ја чека и Србија доколку не се почитуваат мерките.

Гледаме што нè чека. Да не мислиме дека сме нешто посебно и дека нешто ќе не помине. Разликата е во тоа што ние веќе го имавме втро бран, што се случува во Европа сега. Треба да бидеме попаметни и факт е дека не сфаќаме дека постои закана, постојано се вели дека сме во стабилна состојба, и сме во крајно несигурна и заканувачка состојба, Белград е веќе во неповолна ситуација и може да се случи следната недела да влезе во вонредна состојба,вели д-р Кон.

Тој уште еднаш предупреди што можеме да се очекува ако не се почитуваат мерките.

Сигурно дека ќе имаме хрватско сценарио со ваквото однесување, вие гледате бојкот на мерките тука. Медицинскиот дел од Кризниот штаб ми даде поддршка да изразам голема загриженост за целосно непочитување, не целосно, но големо – 50-60 проценти сепак ги почитуваат мерките. Ако немаме бариери , го ослободуваме вирусот. Маските не се задолжителни на отворено, вели Кон.