Адвокатот на Боки 13, Сашо Дуковски изјави дека преку посредници до неговиот клиент пристигнуваат притисоци и закани, кои се порачани од високи претставници во државава, но не посочи дали се политичари.

„Секојдневно има закани и притисоци од надворешни лица. Не е херметички затворен затворот ‘Скопје’. Тој најдобро знае од каде доаѓаат. Доаѓаат преку посредници. Не можеме да кажеме дали се политичари. Високи претставници се”, рече Дуковски.

Адвокатот се жалеше и бидејќи Јовановски е единствено притворено лице од случајот „Рекет”. Тој кажа дека треба да се намали мерката за да може да се подготвува квалитетна одбрана.

„Морам да укажам и да ја информирам јавноста дека сите граѓани се еднакви пред Уставот и законите. Јовановски има нееднаква положба со другите учесници во овој кривично правен настан. Сметам дека притворот треба да се смали на најблага можна мерка. Секое месечно продолжување на притворот е со исти и еднакви образложенија. Човекот се наоѓа во животно загрозувачка состојба”, рече Дуковски.