Државна матура ќе има и ќе биде со поедноставни прашања и програми, соопшти денеска министерката за образование, Мила Царовска.

Прашана за поделените ставови на средношколците, кои бараат годинава да нема државна матура или да се полага само за два предмета, Царовска посочи дека матурата е законска обврска и најави дека измени во начинот на полагање ќе се воведуваат од следната школска година.

„Програмите и прашањата се поедноставени. Вжно е да бидеме дел од развиените држави oти лани ние бевме негативен исклучок поради тоа што не можевме да спроведеме матура. Голем дел од учениците кои требаше да се запишат надвор од државата не успеаjа да аплицираат заради тоа што немаат положен матурски испит“, изјави Царовска.

Сојузот на средношколци се залага за државна матура, но ограничена на два предмета и со скратени програми. Друг дел од средношколците ја бојкотираат наставата и бараат одложување на матурата.

извор: Makfax