Руското министерство за надворешни работи соопштило дека “Suhoi 27” бил итно кренат во воздухот поради извидничките авиони на САД и Шведска кои се приближиле до воздушниот простор на Русија.

“Судирот” се случил над Балтикот, а се било документирано со камера од кокпитот на рускиот ловец. 

 

Извидничкиот авион “RC-135” и шведскиот авион за собирање на разузнавачки податоци “Галфстрим” оделе кон воздушниот простор на рускија, “сухојот” во тоа ги прекинал.

Su-27 летал на безбедна далечина, следејќи ги од воздушниот простор.