Претседателот на претседателството на БиХ, Милорад Додик, изјави дека вакцините против коронавирус развиени на Запад се проблематични и дека меѓу другото предизвикуваат стерилитет, па затоа тој ќе се вакцинира со вакцина од Русија.

„Верувам во ова, а не верувам во комерцијалните приказни што доаѓаат од Запад. Овде (во Русија) вакцината ја прави државата и ги вакцинира своите жители. Тоа значи дека треба да имате доверба. За разлика од кандидатите кои ќе ја направат вакцината на Запад. Постојат секакви шпекулации – дека вакцините од Запад ќе влијаат на стерилитетот на населението и на многу други работи што не можете да ги знаете“, изјави Додик за јавниот сервис РТРС.

Тој кажа дека затоа Република Српска ќе ја набави вакцината исклучиво од Русија, игнорирајќи го фактот дека нема согласност од Агенцијата за лекови и медицински помагала на БиХ, без чија дозвола не можат да се увезуваат странски медицински препарати во земјата.

Додик го рече ова коментирајќи ја посетата на рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, кој утре вечер ќе пристигне во Сараево.

извор: Makfax