После долготрајните и невообичаено топло време во поголемиот дел на Европа, следната недела доаѓа голема промена на времето. Имено, метеоролошкиот портал Severe Weather Europe објавил дека кон средина на следната недела, спрема сите достапни модели, скоро цела Европа ќе ја погоди силен Арктички бран, кој ќе се заврши со необично топло време во октомври.

– Студениот бран би можел да донесе снег во пониските предели.

Како што наведуваат, времето ќе почне да се менува во почеток на следната недела на подрачјето на Скандинавија, а потоа ќе тргне кон источна Европа и ќе се движи кон медитеранскиот балкански полуостров.

Силен ладен бран ќе доминира во четврток во источна Европа и балканскиот полуостров, додека ќе слабее во западна Европа.

– Многу силна воздушна маса ќе продолжи брзо да се движи спрема југ и веројатно до петок наутро ќе допре до северозападна Турција – наведуваат од Severe Weather Europe.

Во сабота бранот ќе слабее над источна Европа, но ќе се врати во југоисточен медитеран и ќе донесе тешки временски услови на подрачјето на Блискиот исток.