Во Кејптаун, во Јужноафриканската Република, од 15 до 22 август 2015 г., се одржа 81-та конференција на Меѓународната федерација на библиотекарски асоцијации (ИФЛА).

На конференцијата, како претставник на Македонија учествуваше и директорот на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” од Скопје, д-р Иван К. Заров.

Во рамките на Конференцијата на ИФЛА, во Центарот на книгата на Јужноафриканската Република, се одржа и традиционалната средба на директорите на националните библиотеки (ЦДНЛ) од цел свет. На средбата се обратија претседателот на асоцијацијата, г. Каи Екхолм, директор на Финската национална библиотека и заменик министерот за култура на Јужноафриканската Република, г-ѓа Риџојс Мобудафаси, информираат од НУБ.

Темата на овогодишната конференција била „Динамични библиотеки: пристап, развој и трансформација”. Претседателката Синика ја истакна улогата на библиотеките во градењето силни граѓански општества, јакнењето на демократијата, како и борбата со сиромаштијата, невработеноста и незнаењето.

Следната, 82-ра конференција на ИФЛА, ќе се одржи во Колумбус, Охајо, САД, 2016 година.