Дино Дворник остана запаметен како ненадминливиот крал на фанкот, а остави зад себе многу ненадминливи хитови кои и денес се пеат и слушаат.

Неговиот татко беше познат актер Борис Дворник, но бидејќи Дино не беше заинтересирана за глума, тој влезе во светот на музиката, па за брзо извади и песни како што се: „Ти си ми у мислима“, „Хипнотизиран“, „Зашто правиш слона од мене?“, „Лејди“, „Африка“, „Инспирација“ и многу други.

Дворник почина во 2008 година, во раните 40-ти години, оставајќи ги зад себе сопругата Даниела и ќерката Ела.

Она што за многумина остана непознато до денес е вистинското име на Дино Дворник. Имено, тој беше роден како Миљенко, но со текот на годините дури и неговите најблиски пријатели го нарекуваа исклучиво Дино.

– Мојот син почина тажен, несреќен и депресивен – изјави неговата мајка Дијана по смртта на Дино.

Таа тврди дека колегите на Дино ги игнорирале последните десет години од неговиот живот, не сакајќи да соработуваат со него. Но, вистинската причина за менталната болка на Дино била смртта на неговиот татко Борис Дворник, кој починал само шест месеци порано.

Веднаш започнаа приказни дека Дино починал од предозирање, но Данијела тврди дека Дино не земал дрога со години. Ова беше потврдено со наодите од обдукцијата што покажаа дека тој починал во сон од мешавината на апчиња што ги земал.

– Тој почина од мешавина од тие апчиња, кои ги земаше неколку дена пред неговата смрт. Земаше апчиња за спиење, седативи, лекови против болки, антидепресиви и повремено метадонска терапија. Според лекарите, неговото тело било во исклучително добра состојба и сите органи биле здрави. Хемискиот состав на овие таблети предизвикал компликации во дишните патишта и тој починал во сон – рече тогаш Даниела.