Државната изборна комисија (ДИК) отфрли 1.478 приговори од вкупно 1.982 поднесени од политичката партија Левица, бидејќи немале потпис од овластено лице.

ДИК попладнево на седница одлучува по 2.142 приговори  поднесени за постапката за гласање и за сумирање и утврдување на резултатите од гласањето на изборите.

Алијансата за Албанците и Алтернатива до ДИК поднесоа 151 приговор, а ВМРО-ДПМНЕ достави два.

Подносителите имаат право одлуките на ДИК, да ги обжалат до Управниот суд.

извор: Makfax