Државната изборна комисија денеска на првата конститутивна седница во нов состав го усвои Правилникот за подготовка, организирање и спроведување на претстојниот референдум закажан за 30 септември, кој заедно со Законот за референдум и Изборниот законик ќе претставува основа за работата на ДИК.

Имајќи предвид дека референдумот треба да се одржи за 60 дена сите рокови ќе бидат скратени за пет дена освен јавната пропаганда.

Референдумот ќе го спроведуваат ДИК, општинските изборни комисии, како и избирачките одбори формирани во 2017 година кои ќе бидат составени само од три члена односно во нив нема да има претставници на политичките партии.