Малолетните ќерки на Наташа Беквалац, Здравко Чолиќ, Харис Џиновиќ и Душица Јаковљевиќ се најдоа на удар на сајбер криминал, па токму затоа овие славни личности реагираа веднаш.

Непознато лице отворило профил на кој секој ден се објавувале фотографии од малолетните деца на познатите личности, со опис каде одат надвор, во кое училиште учат, со кого се дружат и што е најлошо од тоа каде живеат. Ќерката на водителката Душица Јаковљевиќ беше прва на мета, со чија фотографија беше откриено во кое училиште оди и каде живее. .

– Ќерка ми ми покажа што објавиле! Отпрвин мислев дека профилот е приватен и го направил некој од нивното друштво како заеднички. Бев шокирана кога видов дека некому му паѓа на памет да украде слики од малолетно дете и да ги постави на јавен профил, со опис на движењето и местото на живеење. Буквално беше направен туторијал за тоа како да стигнат до моето детерече Душица, додавајќи:

Веднаш реагирав, им испратив порака, по што го тргнаа профилот. Ќерка ми ми рече дека станува збор за деца. Колективната незаинтересираност за такви работи може да чини некого многу скапо, моето дете, но и сите други деца. Не сме свесни колку Инстаграм и социјалните мрежи се плодна почва за криминални врски и активности. Оние кои го објавија тоа несвесно се ставија во ситуација да бидат соучесници во некое, далеку од тоа, кривично дело.

Ќерката на Наташа Беквалац не беше поштедена од лишувањето од правото на приватност, па тие дури и го објавија името на нејзината симпатија под нејзината фотографија, како и информации за тоа каде живее, што ја принуди пејачката итно да реагира.

Веднаш реагиравме, веднаш штом добивме информација дека е објавена фотографијата, ја затворија страницата. Нема да ги гониме, рече Беквалац.

Џиновиќ не сакаше да ја коментира новонастанатата ситуација. Здравко Чолиќ досега не се огласи по овој повод. Бидејќи славните родители реагираа брзо основачот, очигледно стравувајќи од последиците што може да ги има, брзо ја затвори страницата.

Покрај споменатите лица, на споменатиот профил се најде и Нина Џогани, ќерката на Анабела Атијас и Гаги, што ги натера другите корисници да остават несоодветни коментари.

Одделот за високотехнолошки криминал на Вишото јавно обвинителство во Белград треба да спроведе извиднички операции во смисла на можно постоење на кривично дело. Казни се се движат од неколку месеци до пет години затвор, во зависност од тоа дали обвинителството ќе ги признае овие дела како елементи на кривично дело “, рече адвокатот Иван Симиќ.