Не е лесно да се надмине крајот на една врска, да се преболи саканиот/ата, но ако размислувате да и се вратите на бившата љубов пред првиот чекор, треба да се запрашате зошто го правите тоа. Расчистете со себе дали ви недостасува партнерот или едноставно се чувствувате осамено. Поставете си ги овие шест прашања бидејќи повторно ризикувате да бидете скршени, секако, емотивно.

Дали вреди да се спаси оваа врска?

Многу важно прашање – само треба да ја запомните причината и да утврдите дали вреди да се спаси врската. Размислете дали можете да ги надминете работите што ве разделија, да ги решите проблемите и да се издигнете над работите што ве мачеа.

Можете ли да започнете од почеток?

Ако одлучите да се смирите со бившиот, најдобро е да започнете од почеток, советуваат брачните терапевти. Така, ќе започнете нова врска без незадоволство и емотивен багаж што може да ве спречи. Обидете се да не му судите на бившиот врз основа на старата врска, туку фокусирајте се на новата врска.

Дали се сакате доволно за да не си дозволите повторно?

Ова е важно прашање, особено ако имало некаква навреда или омаловажување во врската. Дали се сакате доволно за да не си дозволите повторно вакво однесување или се согласувате на нови манипулации.

Дали бившиот е навистина она што го сакате или ја има таа титула со причина?

По раскинувањето, луѓето носталгично се сеќаваат на врските и лесно забораваат на тешките моменти. Ова е причината зошто тие често сакаат да се вратат на бившиот. Сепак, важно е да не дозволите розовите очила или страста да ви го замаглуваат видот, предупредуваат брачните терапевти.

Дали сте сигурни дека не правите грешка?

Враќањето назад во неговите раце му дава надеж дека работите може да се променат, и тоа не е најдобриот избор ако не сте целосно сигурни во која насока сакате да одите.

Дали го правите тоа за да се усреќите себеси или другите?

Најдобро е да се обидете повторно ако го правите тоа од вистински причини, во спротивно ќе повредите некого.