Биографската драма е планирана да биде снимена напролет, а како продуцент се јавува Жељко Јоксимовиќ. Ќе го следиме трагичниот живот на уметникот, а една од хероините е Силвана Арменулиќ.

Жељко Јоксимовиќ се приближува кон крајот на подготовките за снимањето на неговото филмско деби и ТВ серијалот „Тома“ за Тома Здравковиќ.

Биографската драма е предвидено да се снима на пролет, а ќе стане збор за меѓу другото, трагичниот живот на уметникот, неговата голема љубов, а една од хероите е Силвана Арменулиќ.

– Беа потребни неколку месеци да се најде актер кој може да го глуми Тома. Во наредните денови ќе биде објавено дека улогата ја добил Горан Богдан. Тој може правилно да прикаже една таква личност како Здравковиќ. Том имал тешко детство, живеел бурен живот како што опишал во своите песни – објаснува Јоксимовиќ чии соработници сè уште бараат кој ќе ја игра Силвана Арменулиќ.

– Неколку актерки се натпреваруваат за Силвана, а можеби и некоја пејачка ќе ја игра улогата на крајот. Кастингот се уште е во тек и авторите се наоѓаат во маки. Жељко едвај чека да започне со снимањето, на кое работеше скоро година и пол. Тој нема да се проба себеси како актер, велат неговите соработници

Најголема сума пари, дури 45 милиони динари, му се доделени од  Филмскиот центар на Србија за филмот „Тома“,  по сценариото на Никола Пејаковиќ.

Еден од најголемите боеми се женеше неколку пати, смирувајќи се на крај покрај неговата сопруга Гордана, која во рече дека е горда што Жељо Јоксимовиќ и неговиот менаџер Бане Обрадовиќ, решиле да направат филм за нејзиниот сопруг.

Ќе биде прекрасен проект. Јас нема да глумам, но дефинитивно ќе ви помогнам со анегдоти. Ќе му дадам на костумот на режисерот кој што Тома што го носеше ако сакаат и сцените можат да се снимаат и во нашата куќа “, рече Гордана.

Бардот на народната музика Тома Здравковиќ, имаше две големи неповторливи љубови за кои напиша незаборавни песни. Тој ја посвети песната „Данка“ на водителката Данка Ноновиќ, а „Љиљана“ на актерката Љиља Благојевиќ.

Жељко Јоксимовиќ, паралелно со филмот „Тома“, подготвува уште еден филм. Пејачот-текстописец ќе ја продуцира музиката за драмата „Српски Манчестер“, во режија на Петар Ристовски. Во филмот за Лесковац, главните улоги ги толкуваат Слобода Мичаловиќ, Виктор Савиќ и Андрија Кузмановиќ.